LKML Archive on lore.kernel.org
help / color / mirror / Atom feed
From: Leopold Palomo Avellaneda <lepalom@wol.es>
To: Tejun Heo <htejun@gmail.com>
Cc: linux-ide@vger.kernel.org, linux-kernel@vger.kernel.org
Subject: Re: Sata_via problems in a Vintage2-AE1
Date: Fri, 9 Feb 2007 21:09:14 +0100	[thread overview]
Message-ID: <200702092109.25029.lepalom@wol.es> (raw)
In-Reply-To: <200702091814.02530.lepalom@wol.es>

[-- Attachment #1: Type: text/plain, Size: 2993 bytes --]

A Divendres 09 Febrer 2007 18:13, Leopold Palomo Avellaneda va escriure:
> A Divendres 09 Febrer 2007 10:46, Tejun Heo va escriure:
> > Leopold Palomo Avellaneda wrote:
> > > Dear people,
> > >
> > > I have a barebone Asus Vintage2-AE1 [1]. This box has a mobo Asus
> > > A8V-MQ. The board has:
> > > - the Socket 939 for AMD Athlon 64FX/Athlon 64.
> > > - North Bridge: VIA K8M800
> > > - South Bridge: VIA VT8251
> > > - VIA Graphics Integrated
> > > - IDE 2 x UltraDMA 133
> > > - 4 x Serial ATA
> > > ...
> > >
> > > I'm using the bios version 0206. The 0210 doesn't show me the vga card,
> > > so I don't have graphics mode. I think that is a buggy bios.
> > >
> > > The bios is configured with vt8251 in AHCI mode and bios boot up
> > > activated, so the hd is recognized in the beginning. I don't have any
> > > raid, only one hd. The hd is a Maxtor 6V250F0.
> > >
> > > I'm using a debian etch but the i386 version. The only way that I can
> > > use the hd is using a 2.6.16 standard kernel with the modifications
> > > explained in this page [2]. Basically you have to use their ahci.c and
> > > sata_via.c. The modifications are small from the original code from Mr
> > > Jeff Garzik.
> > >
> > > I have tried to use the 2.6.18 and 2.6.20rc6 and the result is the
> > > same. The kernel boots, but when arrives at the ata3,
> > >
> > > scsi2 : ahci
> > > ata3: SATA link up 1.5 Gbps (SStatus 113 SControl 300)
> > > ata3.00: qc timeout (cmd 0xec)
> > > ata3.00: failed to IDENTIFY (I/O error, err_mask=0x104)
> > > .... repeated some times ...
> > > scsi3 : ahci
> > > ata4: SATA link up 1.5 Gbps (SStatus 113 SControl 300)
> > > scsi4 : ahci
> > > ata4: SATA link up 1.5 Gbps (SStatus 113 SControl 300)
> > > scsi5 : ahci
> > > ata6: SATA link up 1.5 Gbps (SStatus 113 SControl 300)
> > > Done.
> > > Begin: Mounting root file system... ...
> > > Begin: Running /scripts/local-top
> > > ide0: I/O resource 0x3F6-0x3F6 not free.
> > > ide0: ports already in use, skipping probe.
> > > ide1: I/O resource 0x376-0x376 not free.
> > > ide1: ports already in use, skipping probe.
> > > Done.
> > > Begin: Waiting for root file system ...
> >
> > It might be VIA IRQ quirk problem.
> >
> > 1. Does giving 'irqpoll' parameter to kernel make any difference?
>
> yes. Now it boots. However I'm having a lot of messages:
> APIC error on CPU0
> and I begin to have problems with the network card.
>
> > 2. Can you give a shot at 2.6.20?
>
> yes, I'm doing it now.
>
> Thank's a lot. But, why with irqpoll works and without no?

well, I summarize. 

With the default options of the kernel I cannot boot in this device with any 
kernel. Only with 2.6.20 and the irqpoll or the 2.6.16 modified files I can 
boot.

I have a lot of APIC error on CPU0.

Regards and thanks a lot. You have opened a windows with fresh air in this 
dammed problem.

Regards,

Leo

-- 
--
Linux User 152692
PGP: 0xF944807E
Catalonia

[-- Attachment #2: Type: application/pgp-signature, Size: 189 bytes --]

  reply	other threads:[~2007-02-09 20:09 UTC|newest]

Thread overview: 16+ messages / expand[flat|nested]  mbox.gz  Atom feed  top
2007-02-08 23:10 Leopold Palomo Avellaneda
2007-02-09  9:46 ` Tejun Heo
2007-02-09 17:13   ` Leopold Palomo Avellaneda
2007-02-09 20:09     ` Leopold Palomo Avellaneda [this message]
2007-02-10 14:45       ` Tejun Heo
2007-02-10 17:05         ` Leopold Palomo Avellaneda
2007-02-12  9:11         ` Jean Delvare
2007-02-12  9:47           ` Tejun Heo
2007-02-12 10:57           ` Leopold Palomo-Avellaneda
2007-02-12 16:23           ` Leopold Palomo-Avellaneda
2007-02-13 11:20             ` Jean Delvare
2007-02-13 16:11               ` Leopold Palomo-Avellaneda
2007-02-13 16:19                 ` Jean Delvare
2007-02-15 11:23                   ` Sata_via problems in a Vintage2-AE1: Resume Leopold Palomo-Avellaneda
2007-02-21 11:42                     ` Tejun Heo
2007-02-21 15:56                       ` Leopold Palomo-Avellaneda

Reply instructions:

You may reply publicly to this message via plain-text email
using any one of the following methods:

* Save the following mbox file, import it into your mail client,
  and reply-to-all from there: mbox

  Avoid top-posting and favor interleaved quoting:
  https://en.wikipedia.org/wiki/Posting_style#Interleaved_style

* Reply using the --to, --cc, and --in-reply-to
  switches of git-send-email(1):

  git send-email \
    --in-reply-to=200702092109.25029.lepalom@wol.es \
    --to=lepalom@wol.es \
    --cc=htejun@gmail.com \
    --cc=linux-ide@vger.kernel.org \
    --cc=linux-kernel@vger.kernel.org \
    --subject='Re: Sata_via problems in a Vintage2-AE1' \
    /path/to/YOUR_REPLY

  https://kernel.org/pub/software/scm/git/docs/git-send-email.html

* If your mail client supports setting the In-Reply-To header
  via mailto: links, try the mailto: link

This is a public inbox, see mirroring instructions
for how to clone and mirror all data and code used for this inbox;
as well as URLs for NNTP newsgroup(s).