LKML Archive on lore.kernel.org
help / color / mirror / Atom feed
From: Matej Laitl <strohel@gmail.com>
To: Takashi Iwai <tiwai@suse.de>
Cc: alsa-devel <alsa-devel@alsa-project.org>,
	LKML <linux-kernel@vger.kernel.org>
Subject: Re: [ALSA] HDA: no sound in headphone-out caused by commit f889fa91ad47e (2.6.25-rc1 regression)
Date: Tue, 12 Feb 2008 16:27:44 +0100	[thread overview]
Message-ID: <200802121627.44422.strohel@gmail.com> (raw)
In-Reply-To: <s5htzketg7v.wl%tiwai@suse.de>

Takashi Iwai wrote:
> Takashi Iwai wrote:
> > Matej Laitl wrote:
> > > With your patch, the sound in headphone-out is working again, but
> > > surprisingly the integrated loudspeakers stopped working! ;)
> > >
> > > Also, new on/of control appeared in alsamixer - "Speaker", but unmuting
> > > it (and unmuting all playback controls, plugging-out headphones) didn't
> > > have an effect on non-working integrated loudspeakers.
> > >
> > > Some kernel mesgs with your patch:
> > > hda_codec: Unknown model for ALC262, trying auto-probe from BIOS...
> > > autoconfig: line_outs=1 (0x1b/0x0/0x0/0x0/0x0)
> > >    speaker_outs=1 (0x14/0x0/0x0/0x0/0x0)
> > >    hp_outs=1 (0x15/0x1b/0x0/0x0/0x0)
> > >    mono: mono_out=0x0
> > >    inputs: mic=0x18, fmic=0x19, line=0x0, fline=0x0, cd=0x0, aux=0x0
> > >
> > > alsa-info.sh output:
> > > http://pastebin.ca/901089
> >
> > Thanks.  There seems a couple of bugs in this auto-configuration
> > code.  Try the additional patch below.  This will unmute the
> > speaker-pin.
>
> This version might be slightly better...

Yes, this "slightly better" patch applied on top of your first patch against 
hda_codec.c did the trick, but with some side-effects:
* the "Speaker" switch now mutes/unmutes speakers
* muting/unmuting "Front" channel now has zero effect (in 2.6.24 it had the 
same effect as the "Speaker" switch now has)
* changing volume on "Front" channel now affects volume in headphones (was not 
so in 2.6.24)

So there are now 3 vol controls that affect both speakers and headphones:
* Master (which appeared somewhere between 2.6.24 and .25-rc1), when set to 
zero, the sound is still audible in speakers and headphones
* PCM, working as expected (0 volume = no sound)
* Front (0 volume = still audible sound)

So it is usable now (and those Speaker and Headphones on/off switches make 
sense), but kinda suboptimal. (is it my BIOS who is to blame?)

Thanks, Matej

  reply	other threads:[~2008-02-12 15:27 UTC|newest]

Thread overview: 19+ messages / expand[flat|nested]  mbox.gz  Atom feed  top
2008-02-11 20:58 Matej Laitl
2008-02-12 10:13 ` Takashi Iwai
2008-02-12 10:50   ` Matej Laitl
2008-02-12 11:02     ` Takashi Iwai
2008-02-12 11:34       ` Takashi Iwai
2008-02-12 12:06         ` Matej Laitl
2008-02-12 14:02           ` Takashi Iwai
2008-02-12 14:13             ` Takashi Iwai
2008-02-12 15:27               ` Matej Laitl [this message]
2008-02-12 17:14                 ` Takashi Iwai
2008-02-12 18:24                   ` Matej Laitl
2008-02-12 22:57                     ` Matej Laitl
2008-02-13 10:59                       ` Takashi Iwai
2008-02-13 12:05                         ` Matej Laitl
2008-02-13 13:06                           ` Takashi Iwai
2008-02-13 15:00                             ` Matej Laitl
2008-02-13 15:25                               ` Takashi Iwai
2008-02-13 11:01                     ` Takashi Iwai
2008-02-12 11:36       ` Matej Laitl

Reply instructions:

You may reply publicly to this message via plain-text email
using any one of the following methods:

* Save the following mbox file, import it into your mail client,
  and reply-to-all from there: mbox

  Avoid top-posting and favor interleaved quoting:
  https://en.wikipedia.org/wiki/Posting_style#Interleaved_style

* Reply using the --to, --cc, and --in-reply-to
  switches of git-send-email(1):

  git send-email \
    --in-reply-to=200802121627.44422.strohel@gmail.com \
    --to=strohel@gmail.com \
    --cc=alsa-devel@alsa-project.org \
    --cc=linux-kernel@vger.kernel.org \
    --cc=tiwai@suse.de \
    --subject='Re: [ALSA] HDA: no sound in headphone-out caused by commit f889fa91ad47e (2.6.25-rc1 regression)' \
    /path/to/YOUR_REPLY

  https://kernel.org/pub/software/scm/git/docs/git-send-email.html

* If your mail client supports setting the In-Reply-To header
  via mailto: links, try the mailto: link

This is a public inbox, see mirroring instructions
for how to clone and mirror all data and code used for this inbox;
as well as URLs for NNTP newsgroup(s).