LKML Archive on lore.kernel.org
help / color / mirror / Atom feed
* Strange ACPI errors sometimes after resume from s2disk
@ 2008-10-21 22:00 Dmitry Nezhevenko
  2008-10-21 22:44 ` Rafael J. Wysocki
  0 siblings, 1 reply; 4+ messages in thread
From: Dmitry Nezhevenko @ 2008-10-21 22:00 UTC (permalink / raw)
  To: linux-kernel

Hiall. Just got these strange messages with 2.6.27.2. They flood dmesg.. (same block every second). 

[42016.520062] ACPI: EC: acpi_ec_wait timeout, status = 0x1a, event = "b1=0"
[42016.520079] ACPI: EC: input buffer is not empty, aborting transaction
[42017.025050] ACPI: EC: acpi_ec_wait timeout, status = 0x1a, event = "b1=0"
[42017.025197] ACPI: EC: input buffer is not empty, aborting transaction
[42017.025254] ACPI Exception (evregion-0419): AE_TIME, Returned by Handler for [EmbeddedControl] [20080609]
[42017.025350] ACPI Error (psparse-0530): Method parse/execution failed [\_SB_.PCI0.SBRG.EC__.BAT1.UPBS] (Node f78353b0), AE_TIME
[42017.025546] ACPI Error (psparse-0530): Method parse/execution failed [\_SB_.PCI0.SBRG.EC__.BAT1._BST] (Node f7835400), AE_TIME
[42017.025715] ACPI Exception (battery-0360): AE_TIME, Evaluating _BST [20080609]

Battery state "freezes" after this.. So if it was charged to 90%, it will
be 90% forever.  Also information about charger (plugged/unplugged) is not
updating... BIOS automatically increases display brightness just after
plugging charger but powersave thinks that it's unplugged.

After turning laptop off I can't turn it on any more.. I can hear fan noise,
but it don't boots (There are no even BIOS splash/message)

I should remove battery and wait ~5 seconds...

v2.6.26 was non-working here, but as far as I remember, there was no such
problem with 2.6.25.  It's very difficult to reproduce it (this is just
second case for ~2-3 weeks).  So bisecting is impossible.

Any ideas? Should I fill a bugreport?

dmesg when this happens is available:
	http://inhex.net/dion/lkml/dmesg_2.6.27.txt

-- 
WBR, Dmitry

^ permalink raw reply	[flat|nested] 4+ messages in thread

* Re: Strange ACPI errors sometimes after resume from s2disk
  2008-10-21 22:00 Strange ACPI errors sometimes after resume from s2disk Dmitry Nezhevenko
@ 2008-10-21 22:44 ` Rafael J. Wysocki
  2008-10-22  7:29   ` Alexey Starikovskiy
  0 siblings, 1 reply; 4+ messages in thread
From: Rafael J. Wysocki @ 2008-10-21 22:44 UTC (permalink / raw)
  To: Dmitry Nezhevenko
  Cc: linux-kernel, ACPI Devel Maling List, Len Brown, Alexey Starikovskiy

[Adding CCs]

On Wednesday, 22 of October 2008, Dmitry Nezhevenko wrote:
> Hiall. Just got these strange messages with 2.6.27.2. They flood dmesg.. (same block every second). 
> 
> [42016.520062] ACPI: EC: acpi_ec_wait timeout, status = 0x1a, event = "b1=0"
> [42016.520079] ACPI: EC: input buffer is not empty, aborting transaction
> [42017.025050] ACPI: EC: acpi_ec_wait timeout, status = 0x1a, event = "b1=0"
> [42017.025197] ACPI: EC: input buffer is not empty, aborting transaction
> [42017.025254] ACPI Exception (evregion-0419): AE_TIME, Returned by Handler for [EmbeddedControl] [20080609]
> [42017.025350] ACPI Error (psparse-0530): Method parse/execution failed [\_SB_.PCI0.SBRG.EC__.BAT1.UPBS] (Node f78353b0), AE_TIME
> [42017.025546] ACPI Error (psparse-0530): Method parse/execution failed [\_SB_.PCI0.SBRG.EC__.BAT1._BST] (Node f7835400), AE_TIME
> [42017.025715] ACPI Exception (battery-0360): AE_TIME, Evaluating _BST [20080609]
> 
> Battery state "freezes" after this.. So if it was charged to 90%, it will
> be 90% forever.  Also information about charger (plugged/unplugged) is not
> updating... BIOS automatically increases display brightness just after
> plugging charger but powersave thinks that it's unplugged.
> 
> After turning laptop off I can't turn it on any more.. I can hear fan noise,
> but it don't boots (There are no even BIOS splash/message)
> 
> I should remove battery and wait ~5 seconds...
> 
> v2.6.26 was non-working here, but as far as I remember, there was no such
> problem with 2.6.25.  It's very difficult to reproduce it (this is just
> second case for ~2-3 weeks).  So bisecting is impossible.
> 
> Any ideas? Should I fill a bugreport?
> 
> dmesg when this happens is available:
> 	http://inhex.net/dion/lkml/dmesg_2.6.27.txt
> 



^ permalink raw reply	[flat|nested] 4+ messages in thread

* Re: Strange ACPI errors sometimes after resume from s2disk
  2008-10-21 22:44 ` Rafael J. Wysocki
@ 2008-10-22  7:29   ` Alexey Starikovskiy
  2008-10-22  7:41     ` Dmitry Nezhevenko
  0 siblings, 1 reply; 4+ messages in thread
From: Alexey Starikovskiy @ 2008-10-22  7:29 UTC (permalink / raw)
  To: Rafael J. Wysocki
  Cc: Dmitry Nezhevenko, linux-kernel, ACPI Devel Maling List, Len Brown

Rafael J. Wysocki wrote:
> [Adding CCs]
> 
> On Wednesday, 22 of October 2008, Dmitry Nezhevenko wrote:
>> Hiall. Just got these strange messages with 2.6.27.2. They flood dmesg.. (same block every second). 
>>
>> [42016.520062] ACPI: EC: acpi_ec_wait timeout, status = 0x1a, event = "b1=0"
>> [42016.520079] ACPI: EC: input buffer is not empty, aborting transaction
>> [42017.025050] ACPI: EC: acpi_ec_wait timeout, status = 0x1a, event = "b1=0"
>> [42017.025197] ACPI: EC: input buffer is not empty, aborting transaction
>> [42017.025254] ACPI Exception (evregion-0419): AE_TIME, Returned by Handler for [EmbeddedControl] [20080609]
>> [42017.025350] ACPI Error (psparse-0530): Method parse/execution failed [\_SB_.PCI0.SBRG.EC__.BAT1.UPBS] (Node f78353b0), AE_TIME
>> [42017.025546] ACPI Error (psparse-0530): Method parse/execution failed [\_SB_.PCI0.SBRG.EC__.BAT1._BST] (Node f7835400), AE_TIME
>> [42017.025715] ACPI Exception (battery-0360): AE_TIME, Evaluating _BST [20080609]
>>
>> Battery state "freezes" after this.. So if it was charged to 90%, it will
>> be 90% forever.  Also information about charger (plugged/unplugged) is not
>> updating... BIOS automatically increases display brightness just after
>> plugging charger but powersave thinks that it's unplugged.
>>
>> After turning laptop off I can't turn it on any more.. I can hear fan noise,
>> but it don't boots (There are no even BIOS splash/message)
>>
>> I should remove battery and wait ~5 seconds...
>>
>> v2.6.26 was non-working here, but as far as I remember, there was no such
>> problem with 2.6.25.  It's very difficult to reproduce it (this is just
>> second case for ~2-3 weeks).  So bisecting is impossible.
>>
>> Any ideas? Should I fill a bugreport?
Please try changing msleep(1) to udelay(50) in drivers/acpi/ec.c 
Do you have msi-laptop module loaded?
Please fill a bugreport and attach all the information there.

Thanks,
Alex.

^ permalink raw reply	[flat|nested] 4+ messages in thread

* Re: Strange ACPI errors sometimes after resume from s2disk
  2008-10-22  7:29   ` Alexey Starikovskiy
@ 2008-10-22  7:41     ` Dmitry Nezhevenko
  0 siblings, 0 replies; 4+ messages in thread
From: Dmitry Nezhevenko @ 2008-10-22  7:41 UTC (permalink / raw)
  To: Alexey Starikovskiy
  Cc: Rafael J. Wysocki, linux-kernel, ACPI Devel Maling List, Len Brown

On Wed, Oct 22, 2008 at 11:29:54AM +0400, Alexey Starikovskiy wrote:
> Please try changing msleep(1) to udelay(50) in drivers/acpi/ec.c

Ok. Will try this. However as I said issue is not easy to reproduce.. So
I'll just change it and wait a bit.

> have msi-laptop module loaded?

No. I don't use it.

> Please fill a bugreport and attach all the information there.

Ok. Will do this soon
 
-- 
WBR, Dmitry

^ permalink raw reply	[flat|nested] 4+ messages in thread

end of thread, other threads:[~2008-10-22  7:42 UTC | newest]

Thread overview: 4+ messages (download: mbox.gz / follow: Atom feed)
-- links below jump to the message on this page --
2008-10-21 22:00 Strange ACPI errors sometimes after resume from s2disk Dmitry Nezhevenko
2008-10-21 22:44 ` Rafael J. Wysocki
2008-10-22  7:29   ` Alexey Starikovskiy
2008-10-22  7:41     ` Dmitry Nezhevenko

This is a public inbox, see mirroring instructions
for how to clone and mirror all data and code used for this inbox;
as well as URLs for NNTP newsgroup(s).