LKML Archive on lore.kernel.org
help / color / mirror / Atom feed
From: Tejun Heo <htejun@gmail.com>
To: lepalom@wol.es
Cc: linux-ide@vger.kernel.org, linux-kernel@vger.kernel.org,
	Alan Cox <alan@lxorguk.ukuu.org.uk>,
	Jean Delvare <jdelvare@suse.de>
Subject: Re: Sata_via problems in a Vintage2-AE1
Date: Sat, 10 Feb 2007 09:45:26 -0500	[thread overview]
Message-ID: <45CDDA86.2000607@gmail.com> (raw)
In-Reply-To: <200702092109.25029.lepalom@wol.es>

[cc'ing Alan and Jean, Hi!]

Leopold Palomo Avellaneda wrote:
> A Divendres 09 Febrer 2007 18:13, Leopold Palomo Avellaneda va escriure:
>> A Divendres 09 Febrer 2007 10:46, Tejun Heo va escriure:
>>> Leopold Palomo Avellaneda wrote:
>>>> Dear people,
>>>>
>>>> I have a barebone Asus Vintage2-AE1 [1]. This box has a mobo Asus
>>>> A8V-MQ. The board has:
>>>> - the Socket 939 for AMD Athlon 64FX/Athlon 64.
>>>> - North Bridge: VIA K8M800
>>>> - South Bridge: VIA VT8251
>>>> - VIA Graphics Integrated
>>>> - IDE 2 x UltraDMA 133
>>>> - 4 x Serial ATA
>>>> ...
>>>>
>>>> I'm using the bios version 0206. The 0210 doesn't show me the vga card,
>>>> so I don't have graphics mode. I think that is a buggy bios.
>>>>
>>>> The bios is configured with vt8251 in AHCI mode and bios boot up
>>>> activated, so the hd is recognized in the beginning. I don't have any
>>>> raid, only one hd. The hd is a Maxtor 6V250F0.
>>>>
>>>> I'm using a debian etch but the i386 version. The only way that I can
>>>> use the hd is using a 2.6.16 standard kernel with the modifications
>>>> explained in this page [2]. Basically you have to use their ahci.c and
>>>> sata_via.c. The modifications are small from the original code from Mr
>>>> Jeff Garzik.
>>>>
>>>> I have tried to use the 2.6.18 and 2.6.20rc6 and the result is the
>>>> same. The kernel boots, but when arrives at the ata3,
>>>>
>>>> scsi2 : ahci
>>>> ata3: SATA link up 1.5 Gbps (SStatus 113 SControl 300)
>>>> ata3.00: qc timeout (cmd 0xec)
>>>> ata3.00: failed to IDENTIFY (I/O error, err_mask=0x104)
>>>> .... repeated some times ...
>>>> scsi3 : ahci
>>>> ata4: SATA link up 1.5 Gbps (SStatus 113 SControl 300)
>>>> scsi4 : ahci
>>>> ata4: SATA link up 1.5 Gbps (SStatus 113 SControl 300)
>>>> scsi5 : ahci
>>>> ata6: SATA link up 1.5 Gbps (SStatus 113 SControl 300)
>>>> Done.
>>>> Begin: Mounting root file system... ...
>>>> Begin: Running /scripts/local-top
>>>> ide0: I/O resource 0x3F6-0x3F6 not free.
>>>> ide0: ports already in use, skipping probe.
>>>> ide1: I/O resource 0x376-0x376 not free.
>>>> ide1: ports already in use, skipping probe.
>>>> Done.
>>>> Begin: Waiting for root file system ...
>>> It might be VIA IRQ quirk problem.
>>>
>>> 1. Does giving 'irqpoll' parameter to kernel make any difference?
>> yes. Now it boots. However I'm having a lot of messages:
>> APIC error on CPU0
>> and I begin to have problems with the network card.
>>
>>> 2. Can you give a shot at 2.6.20?
>> yes, I'm doing it now.
>>
>> Thank's a lot. But, why with irqpoll works and without no?
> 
> well, I summarize. 
> 
> With the default options of the kernel I cannot boot in this device with any 
> kernel. Only with 2.6.20 and the irqpoll or the 2.6.16 modified files I can 
> boot.
> 
> I have a lot of APIC error on CPU0.

It seems one of via pci routing quirk problem.  Can you give a shot at 
'acpi=off' or 'acpi=noirq' without 'irqpoll'?

I dunno much about what's going on there.  Alan, Jean, any ideas?

Thanks.

-- 
tejun

  reply	other threads:[~2007-02-10 14:46 UTC|newest]

Thread overview: 16+ messages / expand[flat|nested]  mbox.gz  Atom feed  top
2007-02-08 23:10 Leopold Palomo Avellaneda
2007-02-09  9:46 ` Tejun Heo
2007-02-09 17:13   ` Leopold Palomo Avellaneda
2007-02-09 20:09     ` Leopold Palomo Avellaneda
2007-02-10 14:45       ` Tejun Heo [this message]
2007-02-10 17:05         ` Leopold Palomo Avellaneda
2007-02-12  9:11         ` Jean Delvare
2007-02-12  9:47           ` Tejun Heo
2007-02-12 10:57           ` Leopold Palomo-Avellaneda
2007-02-12 16:23           ` Leopold Palomo-Avellaneda
2007-02-13 11:20             ` Jean Delvare
2007-02-13 16:11               ` Leopold Palomo-Avellaneda
2007-02-13 16:19                 ` Jean Delvare
2007-02-15 11:23                   ` Sata_via problems in a Vintage2-AE1: Resume Leopold Palomo-Avellaneda
2007-02-21 11:42                     ` Tejun Heo
2007-02-21 15:56                       ` Leopold Palomo-Avellaneda

Reply instructions:

You may reply publicly to this message via plain-text email
using any one of the following methods:

* Save the following mbox file, import it into your mail client,
  and reply-to-all from there: mbox

  Avoid top-posting and favor interleaved quoting:
  https://en.wikipedia.org/wiki/Posting_style#Interleaved_style

* Reply using the --to, --cc, and --in-reply-to
  switches of git-send-email(1):

  git send-email \
    --in-reply-to=45CDDA86.2000607@gmail.com \
    --to=htejun@gmail.com \
    --cc=alan@lxorguk.ukuu.org.uk \
    --cc=jdelvare@suse.de \
    --cc=lepalom@wol.es \
    --cc=linux-ide@vger.kernel.org \
    --cc=linux-kernel@vger.kernel.org \
    --subject='Re: Sata_via problems in a Vintage2-AE1' \
    /path/to/YOUR_REPLY

  https://kernel.org/pub/software/scm/git/docs/git-send-email.html

* If your mail client supports setting the In-Reply-To header
  via mailto: links, try the mailto: link

This is a public inbox, see mirroring instructions
for how to clone and mirror all data and code used for this inbox;
as well as URLs for NNTP newsgroup(s).