LKML Archive on lore.kernel.org
help / color / mirror / Atom feed
* Re: dmesg excerpt, 2.6.28-rc3
       [not found] <fa.UVByY+pUhR/zVwHzSt3LRHOLndY@ifi.uio.no>
@ 2008-11-05  0:31 ` Robert Hancock
  0 siblings, 0 replies; 2+ messages in thread
From: Robert Hancock @ 2008-11-05  0:31 UTC (permalink / raw)
  To: Gene Heskett; +Cc: LKML

Gene Heskett wrote:
> Greetings all;
> 
> I have been seeing an ACPI message saying it expected something it didn't get 
> while booting, but that message never makes it to any log. I turned on some 
> verbosity with the rc3 config, and now see this early in dmesg:
> 
> [    0.000000] ------------[ cut here ]------------
> [    0.000000] WARNING: at arch/x86/kernel/cpu/mtrr/generic.c:404 
> generic_get_mtrr+0x11c/0x130()
> [    0.000000] mtrr: your BIOS has set up an incorrect mask, fixing it up.
> [    0.000000] Modules linked in:
> [    0.000000] Pid: 0, comm: swapper Not tainted 2.6.28-rc3 #1
> [    0.000000] Call Trace:
> [    0.000000]  [<c04282e6>] warn_slowpath+0x76/0x90
> [    0.000000]  [<c0511657>] vsnprintf+0x2e7/0x680
> [    0.000000]  [<c042903b>] printk+0x1b/0x20
> [    0.000000]  [<c041b6dc>] pat_init+0x7c/0xa0
> [    0.000000]  [<c040fe0c>] post_set+0x1c/0x50
> [    0.000000]  [<c0428a8d>] release_console_sem+0x18d/0x1c0
> [    0.000000]  [<c041045c>] generic_get_mtrr+0x11c/0x130
> [    0.000000]  [<c0728ffa>] mtrr_trim_uncached_memory+0x7a/0x330
> [    0.000000]  [<c042903b>] printk+0x1b/0x20
> [    0.000000]  [<c0725d45>] e820_end_pfn+0xc5/0xf0
> [    0.000000]  [<c0724120>] setup_arch+0x420/0xb60
> [    0.000000]  [<c072726b>] reserve_early_overlap_ok+0x4b/0x60
> [    0.000000]  [<c071d9c8>] start_kernel+0x58/0x2e0
> [    0.000000] ---[ end trace 4eaa2a86a8e2da22 ]---
> 
> This is the latest, non-beta bios (1502, as of about a month ago anyway) for 
> this ASUS M2N-SLI deluxe mother board, with a slow 4 core phenom in the 
> socket.  Is anyone fam enough with the ASUS bios to suggest a fix?

Not likely that anyone other than Asus can do much with it.. you could 
try the beta BIOS and see if it's fixed there. (After the board's been 
out for a while, generally Asus only releases beta versions and not 
"final" versions.)

> 
> This may have something to do with an extremely slow boot time, with a good 30 
> seconds wasted between the last bios message spit out, the time when grub 
> should be loading.  Each message from grub, until it finally presents the 
> boot choice menu, takes 7 to 15 seconds, and once its presented the menu, 
> then booting resumes at a normal speed.
> 
> I should make a movie so folks see what I'm talking about I guess.
> 
> Ahh, I found the ACPI message too!
> 
> [    0.625198] fan PNP0C0B:00: registered as cooling_device0
> [    0.625202] ACPI: Fan [FAN] (on)
> [    0.625608] processor ACPI0007:00: registered as cooling_device1
> [    0.625654] processor ACPI0007:01: registered as cooling_device2
> [    0.625703] processor ACPI0007:02: registered as cooling_device3
> [    0.625754] processor ACPI0007:03: registered as cooling_device4
> [    0.626200] ACPI Warning (nspredef-0858): \_TZ_.THRM._PSL: Return Package 
> type mismatch at index 0 - found [NULL Object Descriptor], expected Reference 
> [20080926]
> [    0.626206] ACPI: Expecting a [Reference] package element, found type 0
> 
> What if anything can I do about these?

Same deal as the MTRR problem, most likely..

^ permalink raw reply	[flat|nested] 2+ messages in thread

* dmesg excerpt, 2.6.28-rc3
@ 2008-11-03 12:37 Gene Heskett
  0 siblings, 0 replies; 2+ messages in thread
From: Gene Heskett @ 2008-11-03 12:37 UTC (permalink / raw)
  To: LKML

Greetings all;

I have been seeing an ACPI message saying it expected something it didn't get 
while booting, but that message never makes it to any log. I turned on some 
verbosity with the rc3 config, and now see this early in dmesg:

[    0.000000] ------------[ cut here ]------------
[    0.000000] WARNING: at arch/x86/kernel/cpu/mtrr/generic.c:404 
generic_get_mtrr+0x11c/0x130()
[    0.000000] mtrr: your BIOS has set up an incorrect mask, fixing it up.
[    0.000000] Modules linked in:
[    0.000000] Pid: 0, comm: swapper Not tainted 2.6.28-rc3 #1
[    0.000000] Call Trace:
[    0.000000]  [<c04282e6>] warn_slowpath+0x76/0x90
[    0.000000]  [<c0511657>] vsnprintf+0x2e7/0x680
[    0.000000]  [<c042903b>] printk+0x1b/0x20
[    0.000000]  [<c041b6dc>] pat_init+0x7c/0xa0
[    0.000000]  [<c040fe0c>] post_set+0x1c/0x50
[    0.000000]  [<c0428a8d>] release_console_sem+0x18d/0x1c0
[    0.000000]  [<c041045c>] generic_get_mtrr+0x11c/0x130
[    0.000000]  [<c0728ffa>] mtrr_trim_uncached_memory+0x7a/0x330
[    0.000000]  [<c042903b>] printk+0x1b/0x20
[    0.000000]  [<c0725d45>] e820_end_pfn+0xc5/0xf0
[    0.000000]  [<c0724120>] setup_arch+0x420/0xb60
[    0.000000]  [<c072726b>] reserve_early_overlap_ok+0x4b/0x60
[    0.000000]  [<c071d9c8>] start_kernel+0x58/0x2e0
[    0.000000] ---[ end trace 4eaa2a86a8e2da22 ]---

This is the latest, non-beta bios (1502, as of about a month ago anyway) for 
this ASUS M2N-SLI deluxe mother board, with a slow 4 core phenom in the 
socket.  Is anyone fam enough with the ASUS bios to suggest a fix?

This may have something to do with an extremely slow boot time, with a good 30 
seconds wasted between the last bios message spit out, the time when grub 
should be loading.  Each message from grub, until it finally presents the 
boot choice menu, takes 7 to 15 seconds, and once its presented the menu, 
then booting resumes at a normal speed.

I should make a movie so folks see what I'm talking about I guess.

Ahh, I found the ACPI message too!

[    0.625198] fan PNP0C0B:00: registered as cooling_device0
[    0.625202] ACPI: Fan [FAN] (on)
[    0.625608] processor ACPI0007:00: registered as cooling_device1
[    0.625654] processor ACPI0007:01: registered as cooling_device2
[    0.625703] processor ACPI0007:02: registered as cooling_device3
[    0.625754] processor ACPI0007:03: registered as cooling_device4
[    0.626200] ACPI Warning (nspredef-0858): \_TZ_.THRM._PSL: Return Package 
type mismatch at index 0 - found [NULL Object Descriptor], expected Reference 
[20080926]
[    0.626206] ACPI: Expecting a [Reference] package element, found type 0

What if anything can I do about these?

Thanks.

-- 
Cheers, Gene
"There are four boxes to be used in defense of liberty:
 soap, ballot, jury, and ammo. Please use in that order."
-Ed Howdershelt (Author)
It is illegal to say "Oh, Boy" in Jonesboro, Georgia.

^ permalink raw reply	[flat|nested] 2+ messages in thread

end of thread, other threads:[~2008-11-05  0:32 UTC | newest]

Thread overview: 2+ messages (download: mbox.gz / follow: Atom feed)
-- links below jump to the message on this page --
     [not found] <fa.UVByY+pUhR/zVwHzSt3LRHOLndY@ifi.uio.no>
2008-11-05  0:31 ` dmesg excerpt, 2.6.28-rc3 Robert Hancock
2008-11-03 12:37 Gene Heskett

This is a public inbox, see mirroring instructions
for how to clone and mirror all data and code used for this inbox;
as well as URLs for NNTP newsgroup(s).