LKML Archive on lore.kernel.org
help / color / mirror / Atom feed
* [Bug 1589] New: 2.6.0-test10 (SMP) hangs at boot during SCSI initialization  (fwd)
@ 2003-11-25 18:26 Martin J. Bligh
  2003-11-25 21:25 ` Dick Streefland
  0 siblings, 1 reply; 2+ messages in thread
From: Martin J. Bligh @ 2003-11-25 18:26 UTC (permalink / raw)
  To: linux-kernel; +Cc: bevdv

http://bugme.osdl.org/show_bug.cgi?id=1589

           Summary: 2.6.0-test10 (SMP) hangs at boot during SCSI
                    initialization
    Kernel Version: 2.6.10-test10
            Status: NEW
          Severity: normal
             Owner: andmike@us.ibm.com
         Submitter: bevdv@yahoo.com


Distribution: Gentoo

Hardware Environment:
please root # lspci
00:00.0 Host bridge: Advanced Micro Devices [AMD] AMD-760 MP [IGD4-2P] System
Controller (rev 11)
00:01.0 PCI bridge: Advanced Micro Devices [AMD] AMD-760 MP [IGD4-2P] AGP Bridge
00:07.0 ISA bridge: Advanced Micro Devices [AMD] AMD-768 [Opus] ISA (rev 05)
00:07.1 IDE interface: Advanced Micro Devices [AMD] AMD-768 [Opus] IDE (rev 04)
00:07.3 Bridge: Advanced Micro Devices [AMD] AMD-768 [Opus] ACPI (rev 03)
00:09.0 SCSI storage controller: Adaptec AIC-7892A U160/m (rev 02)
00:10.0 PCI bridge: Advanced Micro Devices [AMD] AMD-768 [Opus] PCI (rev 05)
01:05.0 VGA compatible controller: nVidia Corporation NV25 [GeForce4 Ti 4400]
(rev a3)
02:00.0 USB Controller: Advanced Micro Devices [AMD] AMD-768 [Opus] USB (rev 07)
02:04.0 Ethernet controller: Accton Technology Corporation EN-1216 Ethernet
Adapter (rev 11)
02:06.0 FireWire (IEEE 1394): Lucent Microelectronics FW323 (rev 04)
02:07.0 Multimedia audio controller: Ensoniq 5880 AudioPCI (rev 02)
02:08.0 Ethernet controller: 3Com Corporation 3c905C-TX/TX-M [Tornado] (rev 78)

Software Environment:
unpatched 2.6.10-test10

# 
# SCSI device support
# 
CONFIG_SCSI=y
CONFIG_SCSI_PROC_FS=y

# 
# SCSI support type (disk, tape, CD-ROM)
# 
CONFIG_BLK_DEV_SD=y
CONFIG_CHR_DEV_ST=m
# CONFIG_CHR_DEV_OSST is not set
CONFIG_BLK_DEV_SR=m
CONFIG_BLK_DEV_SR_VENDOR=y
CONFIG_CHR_DEV_SG=m

# 
# Some SCSI devices (e.g. CD jukebox) support multiple LUNs
# 
# CONFIG_SCSI_MULTI_LUN is not set
# CONFIG_SCSI_REPORT_LUNS is not set
CONFIG_SCSI_CONSTANTS=y
CONFIG_SCSI_LOGGING=y

# 
# SCSI low-level drivers
# 
# CONFIG_BLK_DEV_3W_XXXX_RAID is not set
# CONFIG_SCSI_ACARD is not set
# CONFIG_SCSI_AACRAID is not set
CONFIG_SCSI_AIC7XXX=y
CONFIG_AIC7XXX_CMDS_PER_DEVICE=32
CONFIG_AIC7XXX_RESET_DELAY_MS=15000
# CONFIG_AIC7XXX_PROBE_EISA_VL is not set
# CONFIG_AIC7XXX_BUILD_FIRMWARE is not set
# CONFIG_AIC7XXX_DEBUG_ENABLE is not set
CONFIG_AIC7XXX_DEBUG_MASK=0
CONFIG_AIC7XXX_REG_PRETTY_PRINT=y


Problem Description:

With aic7xxx=verbose, the boot gets as far as:

Nov 24 21:51:25 s_kernel@please kernel: ahc_pci:0:9:0: Reading SEEPROM...done.
Nov 24 21:51:25 s_kernel@please kernel: ahc_pci:0:9:0: BIOS eeprom is present
Nov 24 21:51:25 s_kernel@please kernel: ahc_pci:0:9:0: Secondary High byte
termination Enabled
Nov 24 21:51:25 s_kernel@please kernel: ahc_pci:0:9:0: Secondary Low byte
termination Enabled
Nov 24 21:51:25 s_kernel@please kernel: ahc_pci:0:9:0: Primary Low Byte
termination Enabled
Nov 24 21:51:25 s_kernel@please kernel: ahc_pci:0:9:0: Primary High Byte
termination Enabled
Nov 24 21:51:25 s_kernel@please kernel: ahc_pci:0:9:0: Downloading Sequencer
Program... 422 instructions downloaded
Nov 24 21:51:25 s_kernel@please kernel: ahc_pci:0:9:0: Features 0x1def6, Bugs
0x40, Flags 0x20485540


and then completely hangs, nothing but a reset will break out. I have heard a
report that someone else had this problem and their kernel would boot after they
recompiled without SMP support.  I will try that tomorrow, but it is late now. 

Oh, and I should mention that 2.6.0-test9 has been working without a hitch.

Steps to reproduce:



^ permalink raw reply	[flat|nested] 2+ messages in thread

* Re: [Bug 1589] New: 2.6.0-test10 (SMP) hangs at boot during SCSI initialization  (fwd)
  2003-11-25 18:26 [Bug 1589] New: 2.6.0-test10 (SMP) hangs at boot during SCSI initialization (fwd) Martin J. Bligh
@ 2003-11-25 21:25 ` Dick Streefland
  0 siblings, 0 replies; 2+ messages in thread
From: Dick Streefland @ 2003-11-25 21:25 UTC (permalink / raw)
  To: linux-kernel

"Martin J. Bligh" <mbligh@aracnet.com> wrote:
| http://bugme.osdl.org/show_bug.cgi?id=1589
| 
|            Summary: 2.6.0-test10 (SMP) hangs at boot during SCSI
|                     initialization
|     Kernel Version: 2.6.10-test10
|             Status: NEW
|           Severity: normal
|              Owner: andmike@us.ibm.com
|          Submitter: bevdv@yahoo.com
..
| and then completely hangs, nothing but a reset will break out. I have heard a
| report that someone else had this problem and their kernel would boot after they
| recompiled without SMP support.  I will try that tomorrow, but it is late now. 
| 
| Oh, and I should mention that 2.6.0-test9 has been working without a hitch.

Does the following patch fix your problem?

  http://marc.theaimsgroup.com/?l=linux-scsi&m=106965748506343&w=2

-- 
Dick Streefland                      ////                      Altium BV
dick.streefland@altium.nl           (@ @)          http://www.altium.com
--------------------------------oOO--(_)--OOo---------------------------


^ permalink raw reply	[flat|nested] 2+ messages in thread

end of thread, other threads:[~2003-11-25 21:26 UTC | newest]

Thread overview: 2+ messages (download: mbox.gz / follow: Atom feed)
-- links below jump to the message on this page --
2003-11-25 18:26 [Bug 1589] New: 2.6.0-test10 (SMP) hangs at boot during SCSI initialization (fwd) Martin J. Bligh
2003-11-25 21:25 ` Dick Streefland

This is a public inbox, see mirroring instructions
for how to clone and mirror all data and code used for this inbox;
as well as URLs for NNTP newsgroup(s).