LKML Archive on lore.kernel.org
help / color / mirror / Atom feed
* E1000 (PCI-E) doesn't work on nforce430, MSI issue.
@ 2008-02-12 21:25 Krzysztof Halasa
  2008-02-12 21:34 ` Prakash Punnoor
  0 siblings, 1 reply; 4+ messages in thread
From: Krzysztof Halasa @ 2008-02-12 21:25 UTC (permalink / raw)
  To: linux-kernel, netdev

Hi,

Is it a known problem?
Linux 2.6.24.2, ASUS M2NPV-MX mobo, nforce 430 based, two PCI-E x1
E1000 cards, 32-bit kernel, default e1000 driver (PCI IDs disabled in
e1000e).

Don't work by default. "pci=nomsi" fixes the problem.

82572EI Gigabit Ethernet Controller (Copper) (rev 06)
Subsystem: PRO/1000 PT Desktop Adapter

(8086:10b9 subsystem 8086:1083)

grep eth0 /proc/interrupts 
 20:       1945          1   IO-APIC-fasteoi   eth0

(without "pci=nomsi":
221:          0          0   PCI-MSI-edge      eth0)

other devices of possible interest:
00:00.0 RAM memory: nVidia Corporation C51 Host Bridge (rev a2)
00:00.1 RAM memory: nVidia Corporation C51 Memory Controller 0 (rev a2)
00:00.2 RAM memory: nVidia Corporation C51 Memory Controller 1 (rev a2)
00:00.3 RAM memory: nVidia Corporation C51 Memory Controller 5 (rev a2)
00:00.4 RAM memory: nVidia Corporation C51 Memory Controller 4 (rev a2)
00:00.5 RAM memory: nVidia Corporation C51 Host Bridge (rev a2)
00:00.6 RAM memory: nVidia Corporation C51 Memory Controller 3 (rev a2)
00:00.7 RAM memory: nVidia Corporation C51 Memory Controller 2 (rev a2)
00:03.0 PCI bridge: nVidia Corporation C51 PCI Express Bridge (rev a1)
00:04.0 PCI bridge: nVidia Corporation C51 PCI Express Bridge (rev a1)
00:09.0 RAM memory: nVidia Corporation MCP51 Host Bridge (rev a2)
00:0a.0 ISA bridge: nVidia Corporation MCP51 LPC Bridge (rev a3)
00:0a.1 SMBus: nVidia Corporation MCP51 SMBus (rev a3)
00:0a.2 RAM memory: nVidia Corporation MCP51 Memory Controller 0 (rev a3)
00:10.0 PCI bridge: nVidia Corporation MCP51 PCI Bridge (rev a2)

Additional details on request.
-- 
Krzysztof Halasa

^ permalink raw reply	[flat|nested] 4+ messages in thread

* Re: E1000 (PCI-E) doesn't work on nforce430, MSI issue.
  2008-02-12 21:25 E1000 (PCI-E) doesn't work on nforce430, MSI issue Krzysztof Halasa
@ 2008-02-12 21:34 ` Prakash Punnoor
  2008-02-12 22:24   ` Kok, Auke
  0 siblings, 1 reply; 4+ messages in thread
From: Prakash Punnoor @ 2008-02-12 21:34 UTC (permalink / raw)
  To: Krzysztof Halasa; +Cc: linux-kernel, netdev

[-- Attachment #1: Type: text/plain, Size: 555 bytes --]

On the day of Tuesday 12 February 2008 Krzysztof Halasa hast written:
> Hi,
>
> Is it a known problem?
> Linux 2.6.24.2, ASUS M2NPV-MX mobo, nforce 430 based, two PCI-E x1
> E1000 cards, 32-bit kernel, default e1000 driver (PCI IDs disabled in
> e1000e).
>
> Don't work by default. "pci=nomsi" fixes the problem.

Probably the patch to enable msi bit on the host bridge(?) is still missing in 
mainline. I needed that patch to make msi work on my MCP51 system.

-- 
(°=                 =°)
//\ Prakash Punnoor /\\
V_/                 \_V

[-- Attachment #2: This is a digitally signed message part. --]
[-- Type: application/pgp-signature, Size: 189 bytes --]

^ permalink raw reply	[flat|nested] 4+ messages in thread

* Re: E1000 (PCI-E) doesn't work on nforce430, MSI issue.
  2008-02-12 21:34 ` Prakash Punnoor
@ 2008-02-12 22:24   ` Kok, Auke
  2008-02-13  0:05     ` Krzysztof Halasa
  0 siblings, 1 reply; 4+ messages in thread
From: Kok, Auke @ 2008-02-12 22:24 UTC (permalink / raw)
  To: Prakash Punnoor; +Cc: Krzysztof Halasa, linux-kernel, netdev

Prakash Punnoor wrote:
> On the day of Tuesday 12 February 2008 Krzysztof Halasa hast written:
>> Hi,
>>
>> Is it a known problem?
>> Linux 2.6.24.2, ASUS M2NPV-MX mobo, nforce 430 based, two PCI-E x1
>> E1000 cards, 32-bit kernel, default e1000 driver (PCI IDs disabled in
>> e1000e).

your card will work with e1000e from 2.6.25 onwards.

>> Don't work by default. "pci=nomsi" fixes the problem.

actually does not fix anything - it just works around it by falling back to legacy
interrupts.

> Probably the patch to enable msi bit on the host bridge(?) is still missing in 
> mainline. I needed that patch to make msi work on my MCP51 system.

and there have been many more reports. unfortunately e1000 cards are one of the
few things that actually uses MSI. It works great except for a few problematic
motherboards, and the ones mentioned in this thread fall amongst them.

Auke

^ permalink raw reply	[flat|nested] 4+ messages in thread

* Re: E1000 (PCI-E) doesn't work on nforce430, MSI issue.
  2008-02-12 22:24   ` Kok, Auke
@ 2008-02-13  0:05     ` Krzysztof Halasa
  0 siblings, 0 replies; 4+ messages in thread
From: Krzysztof Halasa @ 2008-02-13  0:05 UTC (permalink / raw)
  To: Kok, Auke; +Cc: Prakash Punnoor, linux-kernel, netdev

"Kok, Auke" <auke-jan.h.kok@intel.com> writes:

>>> Don't work by default. "pci=nomsi" fixes the problem.
>
> actually does not fix anything - it just works around it by falling
> back to legacy interrupts.

Actually it does, fixes the problem by working around a bug :-)

Thanks for info.
-- 
Krzysztof Halasa

^ permalink raw reply	[flat|nested] 4+ messages in thread

end of thread, other threads:[~2008-02-13  0:06 UTC | newest]

Thread overview: 4+ messages (download: mbox.gz / follow: Atom feed)
-- links below jump to the message on this page --
2008-02-12 21:25 E1000 (PCI-E) doesn't work on nforce430, MSI issue Krzysztof Halasa
2008-02-12 21:34 ` Prakash Punnoor
2008-02-12 22:24   ` Kok, Auke
2008-02-13  0:05     ` Krzysztof Halasa

This is a public inbox, see mirroring instructions
for how to clone and mirror all data and code used for this inbox;
as well as URLs for NNTP newsgroup(s).